Синдром залежності від габапентиноїдів: нові виклики перед українською медициною - Омелянович Vitalii (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Вступ. Зловживання габапентиноїдами, яке після початку повномасштабної війни набуло в нашій країні великого поширення, вивчається в закордонній науковій медичній літературі протягом останніх 15 років, а препарати, які віднесені до габапентиноїдів, в останні десять років були одними з найбільш поширених ліків, що відпускаються за рецептом у всьому світі. В Україні кількість психічних розладів, зокрема стрес-асоційовиних, з перевагою тривожно-депресивної симптоматики, за часи повномаштабної війни з РФ значно зросла, а разом з цим зростає ризик зловживання цими препаратами та виникнення синдрому залежності від них. Ця проблема потребує ретельного вивчення і є вкрай актуальною з урахуванням особливостей динаміки структури психічної захворюваності у нашій охопленій війною країні. Мета. Дослідити сучасний пласт наукових знань з епідеміології, патогенезу, клінічних особливостей зловживання габапентиноїдами та синдрому залежності від них з подальшою оцінкою стану знань з приводу цієї проблеми та подальших напрямків наукової роботи. Матеріали та методи. Дані публікацій результатів досліджень епідеміології, патогенезу, клінічних особливостей зловживання габапентиноїдами та синдрому залежності від них, викладені в рецензованих наукових виданнях останніх двадцяти років. Результати. Прегабалін з’явився на світовому ринку у 2004 р. як препарат, рекомендований для лікування нейропатичного болю, епілепсії та тривожних розладів. Але вже у 2008 р. в науковій літературі висловлювалось занепокоєння щодо зловживання прегабаліном, особливо пацієнтами, які мали в анамнезі синдром залежності від психоактивних речовин. Механізм, який лежить в основі зловживання габапентиноїдами, до теперішнього часу ще повністю не вивчений, але відомо, що габапентиноїди з високою спорідненістю можуть зв’язуватися з субодиницею α2-δ1 потенціалозалежних кальцієвих каналів (VGCCs) і з низькою спорідненістю - з субодиницею α2-δ2, але взагалі не мають спорідненості з субодиницями α2-δ3. Субодиниці α2-δ1 є головною мішенню габапентиноїдів, маючи до них сильну спорідненість, що призводить як терапевтичнаї дії, так і має великий потенціал зловживання зазначеними препаратами. Згідно з сучасними науковими публікаціями, які аналізують стан цієї проблеми в Європі, згідно з даними Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) відносно небажаних реакцій лікарських засобів (ADR), у 2004-2015 роках було зафіксовано 11940 випадків побічних реакцій внаслідок нецільовим призначенням габапентоидоїдів, зловживанням ними чи синдромом залежності від цих препаратів. Перший випадок залежності від прегабаліну був описаний у 2010 році в Аmerican Journal of Psychiatry. Останні 15 років дослідження зловживання габапентиноїдами та синдрому залежності від них тривали, але кількість публікацій в наукових медичних виданнях залишається вкрай невеликою.Більшість повідомлень про випадки зловживання прегабаліном стосувалися пацієнтів з зловживанням психоактивними речовинами, і, аналогічно, епідеміологічні дослідження виявили докази зловживання. Автори підкреслюють, що чоловіча стать та політоксикоманія в анамнезі можуть бути можливими факторами ризику розвитку адиктивної поведінки, пов’язаної з зловживанням прегабаліну. Висновки. Дослідження епідеміології, клінічних особливостей та ефективних методів лікування синдрому залежності та зловживання габапентиноїдами на теперішній час мають поодинокий та несистематичний характер. В наявних дослідженнях підкреслюється великий ризик призначення габапентиноїдів пацієнтам, в першу чергу чоловічої статі, які зловживають психоактивними речовинами, мають синдром залежності від психоактивних речовин чи мають ці розлади в особистому анамнезі. Враховуючи особливості контингенту ветеранів війни з посттравматичним стресовим розладом, особливо важкопоранених (в першу чергу ампутантів), проблема немедичного використання габапентиноїдів є вкрай актуальною для вітчизняної медицини і потребує подальшого ретельного дослідження.