Мультидисциплінарний підхід до лікування постконтузійного синдрому та посттравматичного стресового розладу: інтеграція психіатрії, психології, неврології та фізичної терапії - Сак, Леся; Ячник, Сергій; Курач, Олена (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Постконтузійний синдром та посттравматичний стресовий розлад є складними медико-психологічними станами, які часто спостерігаються у військовослужбовців та ветеранів, що зазнали черепно-мозкової травми в умовах бойових дій. Комбінація цих розладів призводить до когнітивних і соматичних порушень, емоційної дестабілізації та соціальної дезадаптації. Значна частина пацієнтів залишається без належної діагностики та реабілітації, що сприяє хронізації симптомів. У статті подано міждисциплінарний огляд сучасних методів лікування постконтузійного синдрому та посттравматичного стресового розладу у військових і ветеранів. Розглянуто стратегії психіатричної, психологічної, неврологічної та фізичної терапії в межах комплексних програм. Узагальнено дані з міжнародних джерел щодо нейропсихологічних механізмів, фармакотерапії, психотерапії та фізичної реабілітації. Мета. Обґрунтувати ефективність мультидисциплінарного підходу до лікування постконтузійного синдрому та посттравматичного стресового розладу у військових і ветеранів, визначити ролі ключових фахівців у структурі медико-психологічної допомоги та окреслити практичні алгоритми реабілітації, адаптовані до потреб військової популяції. Висновки. Постконтузійний синдром та посттравматичний стресовий розлад утворюють клінічно складну коморбідну конфігурацію з нейробіологічними, психоемоційними, соматичними й соціальними компонентами. Лише мультидисциплінарний підхід, що базується на біопсихосоціальній моделі, дозволяє ефективно відповідати на потреби таких пацієнтів. Такий підхід передбачає координацію фахівців різних спеціальностей, індивідуалізацію терапії, моніторинг результатів та створення безпечного реабілітаційного простору. Ключові слова: постконтузійний синдром, посттравматичний стресовий розлад, мультидисциплінарний підхід, психотерапія, фізична терапія, психофармакологія