Психометричні характеристики україномовних версій шкал нереальності втрати, дезадаптивних когніцій та тривожно-депресивного уникнення у вибірці осіб, які пережили втрату близької людини в умовах війни - Лещук, Ірина; Бут, Тетяна; Зеленько, Єлизавета; Франкова, Ірина (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Повномасштабна війна в Україні супроводжується масовими втратами та високим рівнем травматизації населення, що підвищує ризик патологічного горювання (якщо говорити мовою процесів), тобто ризик розвитку розладу тривалого горя (РТГ) (якщо говорити мовою сучасних нозологічних одиниць). Когнітивно-поведінкова модель патологічного горювання підкреслює роль досвіду нереальності втрати, дезадаптивних когніцій та уникнення у підтримці симптомів горя. Водночас валідизовані україномовні інструменти для оцінки цих процесів відсутні. Мета. Оцінка психометричних характеристик україномовних версій Шкали досвіду нереальності втрати (EUS), Шкали когніцій, пов’язаних з горем, скорочена версія з 12 пунктів (GCQ-12), Шкали тривожного та депресивного уникнення, скорочена версія з 5 пунктів (DAAPGQ-5) у вибірці осіб, які переживають втрату в умовах триваючої війни. Методи. Проведено крос-секційне онлайн-дослідження з залученням 194 повнолітніх україномовних респондентів. Переклад інструментів здійснювався за процедурою прямого та зворотного перекладу. Оцінювали внутрішню узгодженість (α Кронбаха, ω Макдональда), факторну структуру (CFA), конвергентну валідність (кореляції Спірмена з TGI-SR-ICD-11, PCL-5, PHQ-4, WRSS, SCES+), а також валідність відомих груп. Результати. Усі три інструменти продемонстрували прийнятну або високу внутрішню узгодженість (EUS: α = 0,941; GCQ-12: α = 0,916; DAAPGQ-5: α = 0,829 для депресивного та 0,698 для тривожного уникнення). CFA підтвердив однофакторну модель EUS (після дозволу коваріації залишків) та двофакторну структуру DAAPGQ-5; для GCQ-12 однофакторна модель показала недостатню відповідність без урахування корельованих залишків між змістово близькими пунктами. GCQ-12 та DAAPGQ-5 продемонстрували очікувані зв’язки в межах перевірки конвергентної валідності, а EUS – ні. Обговорення. Отримані результати загалом підтверджують придатність україномовних версій GCQ-12 та DAAPGQ-5 для дослідження механізмів горювання в умовах війни. EUS показала високу внутрішню узгодженість, була підтверджена її одновимірність, відсутність очікуваних зв’язків з показниками інших шкал може свідчити про відносну автономність феномену нереальності втрати в умовах масової військової травматизації. GCQ-12 продемонструвала гетерогенність внутрішньої структури, що потребує додаткової уваги при інтерпретації результатів – не обмежуючись загальним індексом. Результати узгоджуються з когнітивно-поведінковою моделлю патологічного горювання, водночас підкреслюючи вплив воєнного контексту на специфіку переживання втрати. Висновки. Україномовні версії EUS, GCQ-12 та DAAPGQ-5 продемонстрували достатні психометричні характеристики для використання в клінічній та науковвій галузях для оцінки механізмів патологічного горювання в умовах війни. Ключові слова: розлад тривалого горя; патологічне горювання; психометрична валідизація; нереальність втрати; дезадаптивні когніції; тривожне та депресивне уникнення; когнітивно-поведінкова модель горювання.