Особливості обсесивної та псевдообсесивної симптоматики у хворих на ОКР та у хворих із розладами спектру шизофренії - Гриневич, Євгенія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність. Обсесії та компульсії – найяскравіші прояви непсихотичної психічної патології, що призводять до значного зниження якості життя пацієнтів та у деяких випадках може призвести до повної їх інвалідизації. Обсесивно-компульсивна симптоматика, як і інші симптоми психічної патології, з часом зазнає патоморфозу. Вивчення особливостей обсесивної та псевдообсесивної симптоматики при розладах спектру шизофренії та при ОКР створює базис для розуміння сучасного стану обсесій при різних психічних патологіях та для актуалізації сучасних критеріїв диференційної діагностики обсесій та псевдообсесій. Мета дослідження. Виявити особливості обсесивної та псевдообсесивної симптоматики у хворих на ОКР та у хворих із розладами спектру шизофренії. Матеріали і методи. Було обстежено 42 пацієнти з розладами спектру шизофренії та проявами пседообсесивної симптоматики та ритуалізованої поведінки, а також 50 пацієнтів із ОКР. Особливості обсесивної, компульсивної, а також пседообсесивної симптоматики та ритуалізованої поведінки, такі як їх тематична представленість та сила вираженості визначалися за шкалою обсесивно-компульсивних розладів Йеля – Брауна (Y-BOCS). Результати. В результаті дослідження встановлено, що тематика обсесивної та псевдообсесивної симптоматики не продемонструвала статистично значущих відмінностей. Однак виявлено, що у групі осіб із розладами спектру шизофренії достовірно частіше зустрічалися повторювані ритуали, а у групі осіб із ОКР – компульсії перевіряння. Інтенсивність обсесивно-компульсивної симптоматики була достовірно вищою у групі осіб із ОКР що пояснюється відсутністю афективної насиченості, а отже, і болісності переживань, спричинених псевдообсесивною та псевдокомпульсивною симптоматикою у осіб із розладами спектру шизофренії.