Вплив булінгу на психічне здоров’я дітей та підлітків: механізми виникнення та наслідки - Гура, Андрій; Содолевська, Валерія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Актуальність. Останнім часом серед підлітків у міжособистісних відносинах спостерігається безліч негативних явищ (конфліктність, агресивність, жорстокість), які починають проявлятися ще в школі. Поведінку школярів, пов’язану з насильством, називали цькуванням, травлею, знущанням. У зарубіжній психології такі явища отримали назву «шкільний булінг» (school bullying), Незважаючи на виключну значущість, проблема булінгу у вітчизняній психологічній літературі практично не висвітлена і потребує подальших досліджень. Мета. Проаналізувати дані наукової літератури та наукових досліджень щодо особливостей булінгу в дітей та підлітків та оцінити його вплив на психічне і фізичне здоров’я. Матеріали та методи. Було проведено якісний та кількісний контент-аналіз наукової україномовної та англомовної літератури, в якій опубліковано наслідки булінгу для підлітків. Пошук відбувався із використанням баз даних PubMed та Google Scholar та сайту ЮНІСЕФ Україна. Основною метою було дослідити визначення впливу булінгу на психічне здоров’я підлітків. Статті присвячені психічним та нейробіологічним наслідкам булінгу. Критерії невключення: Інші види статей – оригінальне дослідження, книги, коментарі і т.д;. Пошук англомовних статей відбувався по ключовим словам «bullying» AND «mental health» AND «teenagers». Початковий пошук показав статті (154 у Pubmed та 353 у Google Scholar). Після аналізу вмісту було відхилено статті, що не відповідають критеріям включення, після чого у дане дослідження було включено 9 статтей. Пошук україномовних статей відбувався по ключовим словам «булінг», «психічне здоров’я», «підлітки». Критерії включення: 1. Робота містить одне з ключових слів; 2. Робота присвячена впливу булінгу на психічне здоров’я піділтків. Початковий пошук українською мовою показав 4090 україномовних статей Google Scholar, що містять одне або декілька з ключових слів. Після аналізу вмісту було відхилено статті, що не відповідають критеріям включення, після чого у дане дослідження було включено 8 статей. Аналізувалася думка дослідників щодо природи булінгу та його впливу на ментальне здоров’я підлітків. Висновки. Проблема булінгу серед підлітків набуває все більшої актуальності у світовому масштабі через його значну розширення та серйозні соціальні наслідки. Згідно з дослідженнями, жертви булінгу стають з підвищеним ризиком розвитку тривожних розладів, депресії, посттравматичного стресового розладу (ПТСР), а також зниженням рівня соціальної адаптації. Наукове вивчення цієї проблеми триває протягом останніх десятиліть, особливо з точки зору її медичних і психосоціальних наслідків. Дослідження підтверджують, що загострення не тільки короткочасний психологічний стрес, але й тривалі зміни в мозку, які можуть вплинути на емоційну регуляцію та поведінку в дорослому віці.