Діагностично-лікувальний континуум розладу тривалого горя: сучасні погляди на клінічні критерії та принципи втручання - Хаустова, Олена; Скринник, Ольга (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Актуальність Війна несе з собою багато горя та втрат, які є непередбачуваними ні за обсягом, ні за часом. Серед них найважчою є гибель близької людини. Саме тому з початком війні гостро стає проблема втрати та горювання, як реакції на втрату. В разі, коли особистість не справляється з втратою, горювання затягується та трансформується в розлад тривалого горя (РТГ). Значне поширення РТГ потребує глибокого вивчення цієї нової нозології та розробки ефективних стратегій профілактики й подолання. Мета Метою статті є проведення на сучасному етапі аналізу поняття «розлад тривалого горювання», критичний огляд сучасних досліджень даної проблеми. Матеріали та методи Задля досягнення мети було проведено ретельний якісний та кількісний контент-аналіз наукової літератури, присвяченої процесу горювання та РТГ. Пошук літератури здійснювався з використанням міжнародних баз даних, таких як PubMed, Google Scholar, Web of Science та CrossRef, за період 1997 – 2024 роки. Висновки Насьогодні існують розходження у визначенні РТГ. Створення чітких та уніфікованих діагностичних критеріїв повинно не тільки формально привести до більш чіткого розуміння поширеності розладу, а й допомогти в розробці діагностичних шкал. Також триває накопичення знань в області ефективного лікування РТГ з метою подальшого створення уніфікованих протоколів лікування.