Особливості ментального здоров’я у контексті баріатричної хірургії - Плюта, Ірина; Чабан, Олег; Скиба, Володимир (Психосоматична медицина та загальна практика, 2025)
Представлений огляд даних сучасної літератури присвячений особливостям ментального здоров’я у контексті баріатричної хірургії. Клінічні переваги методик баріатричної хірургії для фізичного компонента здоров’я пацієнтів з ожирінням доведені, проте психосоціальні результати лікування менш очевидні та потребують більш детального вивчення. Варто відмітити, що фізичні зміни, які виникають після баріатричного втручання можуть бути причиною формування стресової домінанти, тривожних станів та депресії, рання діагностика яких дозволить покращити клінічні результати баріатричних втручань у віддаленому періоді. Психологічна підтримка пацієнтів на всіх етапах баріатричного втручання дозволить адаптувати хворих до нових умов життя та забезпечити довгостроковий клінічний ефект проведеного лікування. Психосоціальний моніторинг пацієнтів після баріатричних втручань вважаємо невід’ємною складовою лікування, що дозволить знизити ризик самоушкоджень та спроб самогубства. Хоча участь мультидисциплінарної команди є важливою складовою лікувального процесу, стандартизовані рекомендації щодо психологічної підтримки пацієнтів, яким застосовують методики баріатричної хірургії, відсутні. Розробка персоналізованого підходу та ранньої ідентифікації групи пацієнтів з підвищеним ризиком психопатологій залишаються актуальними питаннями для майбутніх досліджень.