Сучасні погляди на втрату та патологічне горювання - Чабан, Олег; Скринник, Ольга (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Актуальність. З початком війні гостро стає проблема втрати. Важкі втрати викликають горе. В основі горя лежить дистрес розлуки, який супроводжується пов’язаними з втратою переживаннями. Вони запускають процес горювання, який допомагає пристосуватися до втрати та вимагає різних стратегій у різних сферах життя. Якщо горювання затягується та дезадаптує людину, то формується патологічне горювання. Мета. Метою статті є проведення на сучасному етапі аналізу поняття «нормального горювання» та «патологічного горювання», критичний огляд сучасних досліджень даної проблеми. Методи. Задля досягнення мети було проведено ретельний якісний та кількісний контент-аналіз наукової літератури, присвяченої втраті, процесам нормального та патологічного горювання. Пошук літератури здійснювався з використанням міжнародних баз даних, таких як PubMed, Google Scholar, Web of Science та CrossRef, за період 1997 – 2024 роки. Висновки. Враховуючи війну, що триває зараз на території України, актуальними є дослідження, які стосуються патологічного горювання. На першому місці постають діагностика та чітке розмежування нормальної та патологічної реакції на втрату, визначення факторів ризику, виявлення тонких фізіологічних та психологічних механізмів хроніфікації процесу горювання.