Особливості розвитку розладів, пов’язаних зі стресом із супутніми порушеннями сну внаслідок військових подій - Когут, Анна (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Метою даного дослідження було оцінити особливості розвитку розладів, специфічно пов’язаних зі стресом із супутніми порушеннями сну, внаслідок військових подій, шляхом порівняння показників у групах за рівнем прояву посттравматичних симптомів та визначення взаємозв’язків за показниками результатів діагностичних шкал. Дані дослідження включали україномовні: демографічні дані, Опитувальник Здоров’я Пацієнта-9 (PHQ-9), Опитувальник Генералізованого Тривожного Розладу-7 (GAD-7), Контрольний Список Симптомів ПТСР для DSM-5 (PCL-5), Піттсбурзький Опитувальник Якості Сну (PSQQ), Торонтська Шкала Алекситимії (TAS-26) і Шкала Якості Життя за ред. Проф. Чабана (CQLS). Статистичний аналіз включає методи описової статистики та кореляції Пірсона, який було проведено за допомогою програмного забезпечення SPSS Statistics 23.0. До досліджуваної популяції (N=111) увійшли жінки (76,5%) і чоловіки (23,5%) з розладами сну після перенесеного травматичного стресу. Сильні, значущі позитивні зв’язки були виявлені між усіма показниками шкал, зокрема: ПТСР, депресією, тривожністю, алекситимією, порушеннями сну та суб’єктивної якості, латентністю, тривалістю, порушенням денного функціонування та лікуванням (p > 0,001). Крім показників лікування з тривогою, латентністю сну та тривалістю (p>0,01). Виявлено негативно сильні кореляції між результатами рівня якості життя та іншими показниками (p > 0,001), латентністю (p > 0,01) і тривалістю сну та порушенням денної життєдіяльності і віком (p > 0,05). Отже, значні зв’язки були виявлені між вищими показниками порушень сну та симптомами ПТСР, тривожності, депресії, алекситимії та низькою якістю життя.