Клінічний випадок: ефективність метакогнітивної терапії в лікуванні депресії, спричиненої емоційним вигоранням у медичного працівника під час війни в Україні - Rusanov, Volodymyr (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Вступ. Професійне вигорання є гострою проблемою серед медичних працівників [1], особливо в умовах війни в Україні. Хронічний стрес, надмірні навантаження та емоційний вплив роботи з пораненими військовими та цивільними призводять до високого ризику розвитку вигорання, яке часто проявляється подібно до депресії [2]. Військові дії стали серйозним випробуванням для медиків, що значно погіршило їхній психічний стан. Наразі на базі Charité – Universitätsmedizin Berlin та Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця в рамках проєкту Solomiya проводиться онлайн-тренінг із профілактики вигорання серед українських медиків, який спрямований на зниження рівня стресу та профілактику депресії. Пацієнт звернувся за терапевтичною допомогою після проходження цього тренінгу, що стало ключовим моментом у його рішенні звернутися до індівідуальної психотерапії. Мета. Метою цієї статті є демонстрація ефективності короткочасної метакогнітивної терапії [3] у лікуванні професійного вигорання та депресивних розладів у медичних працівників. Клінічний випадок, представлений у цій статті, ілюструє лікаря, який зіткнувся з професійним вигоранням на фоні військових дій, що призвело до значного зниження якості життя. Матеріали та методи. Пацієнт С., 40 років, лікар-травматолог, звернувся з симптомами емоційного вигорання, що виникло через постійний стрес, пов’язаний із роботою в умовах війни. Він зазначав відчуття виснаження, втрату мотивації, відчуття безнадійності та безвихідності, порушення сну, зниження працездатності та фізичну слабкість. Було проведено курс метакогнітивної терапії, який включав 8 основних і 2 бустерні сесії. Також використовувалася мінімальна фармакотерапія, що включала анксіолітик за потребою. Результати. Лікування показало позитивну динаміку у вигляді зниження рівня депресії та відновлення контролю над негативними думками. Пацієнт відзначав зниження емоційного виснаження, відновлення інтересу до професійної діяльності та зменшення негативного впливу стресу на його життя. Все це підкреслює значення метакогнітивної терапії як ефективного підходу в лікуванні професійного вигорання серед медичних працівників в умовах екстремальних навантажень і може стати важливим компонентом національних протоколів для профілактики вигорання, особливо в умовах війни.