Цільова модель «Система у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки» як відповідь на руйнівний вплив війни в Україні - Збітнєва, Оксана; Чабан, Олег; Омелянович, Віталій (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Цільова модель містить комплексний огляд передбачуваної національної системи психічного здоров’я в Україні, яка включає сприяння, профілактику, подальший розвиток мережі служб психічного здоров’я, а також залучення усіх відповідних секторів на національному та місцевому рівнях і має на меті забезпечити хорошу координацію між усіма зацікавленими сторонами, залученими для забезпечення широкого спектру потреб населення України у сфері психічного здоров’я під час війни та періоду відновлення. Відповідно до вказаної мети були сформульовані і основні постулати цільової моделі та чотири основних завдання. Визначені шляхи досягнення поставленої мети, ретельно описані рекомендації щодо реалізації стратегічних завдань національному, регіональному та місцевому рівнях.