Оцінка важкості стресу у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу в залежності від рівня забезпеченості вітаміном Д - Bobryk, Maryna; Комісаренко, Юлія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
На сьогоднішній день триває вплив стресових чинників війни на населення України. Низка психопатологічних розладів частіше зустрічається у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу (ЦД2), ніж у загальній популяції. Вплив таких розладів недооцінений, реально виявляють не більше 30% від загальної кількості, їх діагностиці у хворих на ЦД2 необхідно приділяти більше уваги. Методи. Обстежено 121 пацієнта з ЦД2 віком 19-75 років, з яких 54 чоловіків, 67 жінок. Оцінка забезпеченості вітаміном Д проводилася за допомогою дослідження «25-гідроксикальциферол», яке виконували методом хемілюмінісцентного імуноаналізу CLIA. Оцінку ступеня вираженості стресу здійснювали за допомогою опитувальника DASS 21. Коефіцієнт кореляції Спермана підраховували для визначення прямої або зворотної залежності рівня вираженості стресу від рівня 25-гідроксикальциферолу. Для аналізу зв’язку ризику стресу важкого та надважкого ступеню з факторними ознаками використано метод побудови моделей логістичної регресії. Результати. Спостерігалася достовірна зворотна залежність між рівнем вітаміну Д та ступенем важкості стресу. Виявлено сильний статистичний зв’язок ризику стресу важкого та надважкого ступеню з рівнем 25-ОН Д. Отримано рівень 25-ОН Д, що має прогностичне значення для ризику стресу важкого та надважкого ступеню. Обговорення. Пояснення зворотної залежності між рівнем 25-ОН Д та ступенем важкості стресу може лежати в наявності рецепторів до вітаміну Д у головному мозку. Відомо, що Д дефіцит негативно впливає на перебіг ЦД2 і має вчасно коригуватися. Висновки. У пацієнтів з ЦД2 спостерігалася достовірна зворотна залежність між рівнем 25-ОН Д та ступенем важкості стресу. Рівень 25-ОН Д ≤ 22,9 нг/мл є прогностичним щодо ризику стресу важкого та надважкого ступеню.