Рекомендовані вимоги до валідизації та застосування в роботі шкал та методик в області діагностики та надання медичної та психологічної допомоги - Чабан, Олег; Бурдейний, Андрій (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Актуальність. Сучасні медичні й психологічні виклики, такі як посттравматичні розлади, депресія, тривожні стани та пост-COVID синдром, вимагають точного та систематизованого підходу до діагностики та оцінки стану пацієнтів. Використання валідованих шкал дозволяє фахівцям ухвалювати обґрунтовані рішення на основі даних, що сприяє ефективному наданню допомоги. Окрім цього, науковий прогрес і постійні зміни в стандартах лікування вимагають оновлення та вдосконалення методик для їх застосування в різних клінічних і психологічних контекстах. Рекомендації допоможуть уніфікувати підходи до оцінки інструментів, що дозволить забезпечити високу якість діагностики та лікування, незалежно від місця або специфіки проблем пацієнта. Мета. Забезпечити науково обґрунтовані стандарти для валідизації та ефективного використання діагностичних шкал і методик у медичній та психологічній допомозі, що сприятиме підвищенню якості діагностики та оптимізації лікувальних підходів для покращення стану пацієнтів.