Вплив факторів стресу, пов’язаних з війною в Україні, на психічне здоров’я молоді (на прикладі студентів 3-4 курсів Національного університету «Києво-Могилянська академія») - Kraskov, Oleksandr (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Передумови: Останніми роками Україна переживає глибокі соціально-політичні потрясіння, які ускладнились повномасштабною війною, що триває вже більше двох років. Ця затяжна війна не лише залишила фізичні шрами на тілі нашої нації, але й завдала значних психологічних травм, особливо молоді. Оскільки війна триває, розуміння рівня впливу факторів стресу, пов’язаних з війною, на психічне здоров’я українців стає вкрай необхідним, особливо в академічному середовищі. Методи: Дизайн дослідження крос-секційний. Тривалість польового етапу дослідження склала 3 тижні з 08 по 28 квітня 2024 року. Розмір вибірки 217 студентів (ступінь достовірності 95%, похибка 6.5% при генеральній сукупності 2340 студентів). Для збору кількісних даних було використано онлайн-опитування, яке складалось із демографічних даних, переліку специфічних факторі стресу та шкала PCL-5. Результати: Серед респондентів 62,6% жінок та 36,5% чоловіків мали симптоми ПТСР (р=0,004). Вік, курс, факультет, спеціальність, область проживання, тип населеного пункту, зайнятість, зміна місця проживання не мали статистично значущого зв’язку з наявністю симптомів ПТСР у досліджуваній вибірці. Найпоширеніший фактор стресу – «Безперервна загроза негативних подій» - був наявний у 98,2% респондентів. Найменш поширений – «Тілесні ушкодження» - у 63,6%. Найвищий рівень стресу 8,3/10 викликав фактор «Смерть/серйозне поранення члена сім’ї або близького друга». Найменший 4,4/10 – «Звук сирен повітряної тривоги». Висновок: Студенти Національного університету "Києво-Могилянська академія" переживали підвищений рівень стресу через війну в Україні, і цей стрес вплинув на їх психічне здоров’я та призвів до розвитку симптомів посттравматичного стресового розладу. Статистично значущий зв’язок було виявлено між кожним із досліджуваних факторів стресу та симптомами ПТСР у респондентів.