Особливості посттравматичних розладів із супутніми порушеннями сну серед жінок молодшого віку внаслідок військових подій - Когут, Анна (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Метою даного дослідження була оцінка особливостей проявів симптомів ПТСР із супутніми порушеннями сну шляхом виявлення взаємозв’язків між окремими кластерами симптомів ПТСР та показниками якості сну серед вибірки жінок молодшого віку, постраждалих від військових подій. Дослідження за дизайном є крос-секційним обсерваційним. Ідентичну за основними параметрами та соціально-демографічними показниками популяцію дослідження склали жінки віком від 18 до 45 років із середнім віком (М=23), (n=22). Дані дослідження включали україномовні: демографічні дані, Анкета здоров’я пацієнта-9 (PHQ-9), Оцінка генералізованого тривожного розладу-7 (GAD-7), Контрольний список симптомів ПТСР для DSM-5 (PCL-5), Піттсбурзького опитувальника якості сну (PSQQ), Торонтської шкали алекситимії (TAS-26) і шкали якості життя за ред. Проф. Чабана (CQLS). Статистичний аналіз включає методи описової статистики та кореляції Пірсона, який було проведено за допомогою програмного забезпечення SPSS Statistics 23.0. Було виявлено та оцінено значущі взаємозв’язки між показниками: окремих кластерів симптомів ПТСР із проявами тривожно-депресивних симптомів та алекситимії та якістю життя та сну у жінок молодшого віку із симптомами ПТСР із супутніми порушеннями сну, внаслідок військових подій. Отже, було встановлено значущі зв’язки між проявами окремих кластерів симптомів ПТСР та параметрами якості сну із симптомами: тривоги, депресії, алекситимії та низького рівня якості життя. Це може свідчити про більш високий ризик розвитку та ступеню прояву симптомів розладів пов’язаних зі стресом із супутніми порушеннями сну у майбутньому в осіб із відповідними показниками за результатами використаних шкал.