Вплив хронічного стресу на організм людини та роль психоедукації у редукції його психічних проявів - Шулякова, Марія; Рациборинська-Полякова, Наталія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
У воєнний час вплив хронічного стресу беззаперечний. Ми можемо це до кінця не усвідомлювати, але наш організм, мозок і гормональний фон зазнають змін. Хронічний стрес впливає на всі системи організму. Довгострокова активація системи реакції на стрес і надмірний вплив кортизолу та інших гормонів стресу, які приходять із цим, можуть порушити майже всі процеси вашого організму. Це може призвести до підвищеного ризику різноманітних проблем із фізичним і психічним здоров’ям, включаючи тривогу, депресію, проблеми з травленням, головні болі, м’язову напругу та біль, серцеві захворювання, інфаркт, високий артеріальний тиск, інсульт, проблеми зі сном, збільшення ваги, а також порушення пам’яті та концентрації. Організм людини влаштований таким чином, що короткостроковий стрес у невеликих дозах може його активувати та загалом дати загальнозміцнюючий ефект, але коли цей стрес стає тривалим або хронічним, він може мати серйозні наслідки для організму, аж до його органічних та функціональних змін. У природі людини закладено адаптивні механізми, покликані підтримувати гомеостаз в умовах несприятливого впливу зовнішніх і внутрішніх чинників. Ці механізми універсальні за своєю природою і не залежать від причин, що їх викликали. Вони полягають у рутинних змінах у роботі нервової та ендокринної систем - основних регуляторних систем організму, і будь-яке порушення їх функціонування супроводжується змінами практично в кожному органі. Деякі дослідження показали, що стрес має багато впливів на нервову систему людини та може викликати структурні зміни в різних частинах мозку [14]. Хронічний стрес може призвести до атрофії маси мозку та зменшення його ваги [23]. Ці структурні зміни призводять до відмінностей у реакції на стрес, когнітивних здібностях і пам’яті [14]. Звичайно, кількість та інтенсивність змін відрізняються залежно від рівня стресу та тривалості стресу [14].