Кореляційний аналіз зв’язків модальностей стресоподолання у здобувачів вищої освіти в умовах війни - Огоренко, Вікторія; Шустерман, Тамара; Ніколенко, Алла; Кокашинський, Віктор; Хотімська, Анастасія (Психосоматична медицина та загальна практика, 2024)
Актуальність. Під час війни в Україні населення, в тому числі здобувачі вищої освіти, стикається із стресом від постійної напруги, обумовленої занепокоєнням власною безпекою, своїх рідних і близьких, можливим негативним розвитком подій, навчанням тощо. Розвиваючи навички резильєнтності, здобувачі освіти зможуть покращити свою стійкість і краще справлятися зі стресом. Метою дослідження був аналіз кореляційних зв’язків модальностей стресоподолання у здобувачів вищої освіти в умовах війни. Методи. Було обстежено 174 здобувача вищої освіти, з них: 144 студента Дніпровського державного медичного університету (основна група) та 30 студентів Українського державного університету науки та технологій (група порівняння). В дослідженні застосовувався психодіагностичний метод з використанням багатовимірної моделі стресоподолання «BASIC Ph». Результати. В основній групі у здобувачів освіти чоловічої статі модальності «Віра», «Соціальна підтримка» та «Фізична активність» мали прямий кореляційний зв’язок середньої сили з усіма іншими модальностями стресоподолання. Також простежувався прямий кореляційний зв’язок середньої сили між модальностями «Емоції» та «Уява». В групі порівняння (чоловіча стать) модальність «Фізична активність» мала прямий кореляційний зв’язок середньої сили з модальностями «Соціальна підтримка», «Емоції» та «Уява». Простежувався прямий кореляційний зв’язок середньої сили між модальностями «Емоції» та «Уява». В основній групі у здобувачів освіти жіночої статі між модальністю «Фізична активність» простежувався прямий слабкий кореляційний зв’язок з модальностями «Когнітивна стратегія», «Уява» та «Емоції», також між стратегією «Соціальна підтримка» та «Уява». Прямий кореляційний зв’язок середньої сили спостерігався між модальністю «Емоції» та «Уява» і «Соціальна підтримка». В групі порівняння у осіб жіночої статі прямий кореляційний зв’язок середньої сили спостерігався між модальністю «Віра» та «Когнітивною стратегією» і «Фізична активність». Обговорення. В обох групах студентів чоловічої статі спостерігалися лише прямі кореляційні зв’язки середньої сили. Загалом, здобувачі освіти чоловічої статі в основній групі продемонстрували більшу кількість зв’язків між показниками модальностей, ніж в групі порівняння. В групах здобувачів освіти жіночої статі спостерігалися різні за силою кореляційні зв’язки між показниками модальностей. Так, в основній групі спостерігалося більше кореляційних зв’язків, ніж в групі порівняння. Висновок. При проведені кореляційного аналізу зв’язків модальностей стресоподолання у здобувачів вищої освіти виявлена більш багатогранна модель подолання стресу у студентів-медиків, у порівняння із студентами технічних спеціальностей. Виявлена багатогранність моделі свідчить про більш ресурсоорієнтований шлях стресоподолання у студентів-медиків, що є підґрунтям для розвитку та використання резильєнтності, в тому числі в умовах війни. Результати дослідження слід враховувати при розробці психоосвітніх і психокорекційних заходів й при проведенні психологічного супроводу здобувачів вищої освіти в умовах війни та повоєнного часу.