Модель діагностики та прогнозу психічних розладів у хворих на ревматоїдний артрит - Юр`єва, Людмила; Ніколенко, Алла; Носов, Сергій (Психосоматична медицина та загальна практика, 2022)
Актуальність. Ревматоїдний артрит (РА) є залежною від стресу хворобою, тому вплив тривалої психотравмуючої ситуації, якою є війна в Україні, може призвести до зростання кількості дебютів та загострень РА. Відомо, що поширеність і частота психічних розладів при ревматоїдному артриті, особливо депресії та тривоги, високі та перевищують такі у загальній популяції. Супутня психіатрична патологія може ускладнити прийняття рішень про лікування РА, що призводить до збільшення ймовірності несприятливих результатів, включаючи зниження контролю над захворюванням, відсутність якісної ремісії, низьку якість життя і вищий рівень смертності. Метою дослідження є створення моделі скринінг - діагностики для прогнозування психічного стану хворих на ревматоїдний артрит для своєчасного лікування психічних розладів. Методи. Всім хворим проводилось клініко–психопатологічне та клініко–катамнестичне обстеження з наступним динамічним спостереженням та аналізом історій хвороб. Водночас, поряд із загально клінічним обстеженням, з метою виявлення психоемоційних розладів усім пацієнтам проводилися експериментально–психологічне дослідження. Результати. Запропонована модель діагностування та прогнозування психічного стану хворих на ревматоїдний артрит складається з двох алгоритмів: алгоритму кодування хворих та алгоритму визначення і прогнозування психічного стану хворих на ревматоїдний артрит. Новий спосіб дає можливість прискорити визначення психічного стану хворої людини без тестування і врахувати його при лікуванні основної хвороби.