Психологічна дезадаптація осіб з переїданням - Sinkevych, Inna (Психосоматична медицина та загальна практика, 2022)
Розлад переїдання – це новий діагноз у п’ятому виданні Посібника з діагностики та статистики психічних розладів (DSM-5) та одинадцятому перегляді Міжнародної класифікації хвороб (ICD-11). Поширеність компульсивного переїдання набагато вища ніж нервова анорексія, нервова булімія та інші розлади харчування. Розлад переїдання характеризується повторюваними епізодами переїдання без компенсаторної поведінки, наприклад, блювоти або надмірних фізичних навантажень, щоб запобігти набору ваги. Епізоди переїдання супроводжуються почуттям втрати контролю, тривогою, депресією або почуттям провини, переїдання пов’язане з вираженими психологічними та емоційними розладами, що перешкоджає здатності до саморегуляції . Одразу кілька факторів можуть впливати на харчову поведінку і стимулювати споживання їжі понад потреби. Для багатьох людей споживання їжі використовується як засіб для управління негативними емоціями. Переїдання можна розглядати як дезадаптивний спосіб подолання з негативними емоціями.