Депресивні розлади з переважанням апато-адинамічної чи тривожно-фобічної симптоматики: взаємозв’язок клінічних проявів та пошукової активності - Лисюк, Алевтина; Pyliagina, Galyna (Психосоматична медицина та загальна практика, 2022)
АНОТАЦІЯ Актуальність. У сучасному світі депресивні розлади (ДР) є одними з найпоширеніших психічних розладів. ДР викликають порушення у різних сферах психічної діяльності людини, суттєво впливаючи на якість життя, а також порушують здатність до усвідомлення та правильної оцінки майбутнього. Не зважаючи на розвиток медицини та постійно зростаючу кількість досліджень у даній області, ефективність лікування ДР залишається недостатньою, що вказує на необхідність вироблення нових стратегій діагностики та терапії. Окрім основних груп симптомів при ДР варто звернути увагу на клініко-психопатологічні синдроми: депресивний, астенічний, апатичний, тривожно-фобічний, сомато-вегетативний та іпохондричний. Наявні ресурси особистості є важливим фактором для ефективності терапії та реабілітації при ДР та потребують подальших досліджень. Мета. Вивчення вираженості апато-адинамічної чи тривожно-фобічної симптоматики при ДР, їх нозологічної приналежності у взаємозв’язку з рівнем СЖО. Матеріали та методи. Було обстежено 66 пацієнтів обох статей (36 жінок та 30 чоловіків) у віці від 18 до 40 років (24,4±3,8) з різними видами ДР, які діагностувалися, згідно критеріїв Міжнародної класифікації 10 перегляду. Для визначення апато-адинамічного (АА) чи тривожно-фобічного (ТрФ) варіантів ДР використовувався клініко-психопатологічний метод (напівструктуроване клініко-діагностичне інтерв’ю). За клінічною картиною пацієнтів поділено на 2 групи: перша – пацієнти з апато-адинамічними симптомами, друга – з тривожно-фобічними симптомами. Для оцінки ступеня тяжкості депресії використовувався опитувальник здоров’я пацієнта PHQ-9. В нашому дослідженні використувався тест сенсо-життєвих орієнтацій , адаптована Д. Леонтьєвим версія тесту Дж. Крамбо, Л. Махолика «Мета життя». У статті вивчено та проаналізовано відмінність депресивних розладів (ДР) з провідною тривожно-фобічною та апато-адинамічною симптоматикою. Результати. Виявлено значно нижчі показники у шкалах наявності мети, зацікавленості у житті, задоволеності життям (результативність, самореалізація) та можливість контролю людиною свого життя загалом при наявності апато-адинамічних симптомів ДР порівняно з тривожно-фобічними симптомами. Наявність статистично значущої різниці вказує на можливі терапевтичні мішені у веденні пацієнтів цих двох груп.