Сезонність та суїцид: роль регіональних особливостей динаміки суїцидів в Україні у 2005-2021 роках у розробці статистичної моделі їх прогнозування - Хаустова, Олена; Омелянович, Віталій; Суховій, Олексій (Психосоматична медицина та загальна практика, 2022)
Анотація Вступ. Суїцидальна поведінка традиційно розглядається медициною як серйозна проблема суспільної охорони здоров’я. Самогубства у загальнолюдській популяції займають 13-ту позицію серед усіх причин смерті, в в Європі вони щорічно уносять більш 58 000 людських життів. Ретельні дані спостережень за динамікою цього показника вдають у США The National Institute of Mental Health (NIMH), у Великій Британії Office for National Statistics та служби статистики інших розвинутих країн. Державна служба статистики України та Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної Академії Наук України тільки у 2021 році виклало повну інформацію щодо кількості смертей та їх причин в Україні, при чому протягом досить тривалого періоду – з 2005 по 2021 рік, що зробило можливим проведенням нашого дослідження. Метою нашого дослідження було встановлення та порівняння особливостей регіональних динамічних характеристик змін кількості померлих внаслідок навмисних самоушкоджень. Виходячи з поставленої мети, в якості завдань виступало: побудова часових рядів кількості ПВНС періоду 2005 – 2021 р. для кожної області України; вивчення та математично-статистичний аналіз динамічних характеристик зазначених часових рядів; виявлення можливих причин, які пояснюють виявлені особливості виявленої динаміки кількості ПВНС; побудова статистичного прогнозу динаміки кількості ПВНС для кожної області на один рік з можливістю його подальшої перевірки. Методи й матеріали. Матеріал дослідження – дані Державна служба статистики України та Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи щодо кількості померлих внаслідок навмисних самоушкоджень протягом 2005 – 2021 рр. Методи дослідження – аналіз часових рядів з використанням автокореляційного аналізу з розрахунком статистики Льюнга-Бокса та методу сезонного експоненційного згладжування. Результати. З метою вивчення тенденцій динаміки суїцидальної активності за областями України була проведена автокореляція абсолютних показників кількості завершених суїцидів та побудовані корелограми даних часових рядів кількості суїцидів для кожної області. Подальший аналіз побудованих корелограм вказував на те, що за формою їх слід розділити на чотири групи. За результатами розрахунку коефіцієнту детермінації було встановлено, що досить висока доля загальної варіації рядів, як України (середнє R2=0,656), так і усіх окремих областей (середнє R2=0,731±0,051), може бути пояснена побудованою нами моделлю, а саму модель можливо оцінити як узгоджену. За результатами проведеного аналізу уявляється можливим стверджувати, що як для більшості регіонів України, так і для держави в цілому, періодами з найбільш високими показниками смертності внаслідок завершених суїцидів виступає період з березня по травень, липень та, в меншій мірі – січень наступного, 2022 р., а періодом, для якого характерним є поступове зниження кількості завершених суїцидів – серпень – грудень, а також раптові зниження кількості смертей у лютому та червні. Від аналізу результатів прогнозу окремих областей ми відмовились, беручи до уваги соціально-демографічні особливості, а саме – дуже велику демографічну мобільність великої частини населення України. Припускаємо, що неприйнятні результати математично-статистичного аналізу даних звітності щодо смертності внаслідок завершених суїцидів в багатьох областях можливо спричинені саме спотвореною картиною звітних даних внаслідок соціально-демографічних причин, тому вони не в повній мірі відображають істинну картину розглянутого нами явища. Висновки. Побудована нами статистична прогностична модель передбачає, що що сезонна періодичність у вересні 2021 р. – серпні 2022 р. має характеризуватися зниженням кількості суїцидів протягом вересня – грудня 2021 р., лютого, червня та серпня 2022 р. зі збільшенням їх кількості у січні, березні – травні та червні 2022 р. Хронобіологічні аспекти, що вивчались, є перспективними для подальших наукових досліджень з метою вдосконалення загальної та регіональних програм профілактики суїцидів в Україні. Ключові слова: суїциди, сезонність, часові ряди, експоненційне згладжування, автокореляційний аналіз, прогностична модель