Менеджмент когнітивних симптомів та реабілітаційна терапія (CogSMART) при черепно-мозковій травмі. Посібник для фахівців (україномовна версія). 3 частина: сесії 9-12 - Твамлі, Елізабет; Нунен, Сара; Савла, Ґаурі; Шизер, Дон; Джек, Емі; Українська, Яна; Комова, Жанна; Осадчий, Артем; Чабан, Олег; Хаустова, Олена; Ассонов, Дмитро (Психосоматична медицина та загальна практика, 2021)
CogSMART є програмою когнітивного тренінгу для людей з черепно-мозковою травмою (ЧМТ). Вона спрямована на покращення навичок перспективної пам’яті, уваги, виконавчих функцій (розв’язання проблем, планування, когнітивна гнучкість) задля більш успішного виконання повсякденної діяльності та досягнення цілей в особистій, робочій та навчальній сферах. В основі CogSMART лежить не велика кількість тренувань та завдань, а компенсаторний когнітивний тренінг — вдосконалення когнітивних навичок шляхом використання певних адаптаційних стратегій та усунення перешкод. Використання CogSMART вже продемонструвало гарні результати у когнітивній реабілітації осіб з черепно-мозковою травмою в США. Переклад посібника виконали фахівці Київського міського клінічного госпіталю ветеранів війни з подальшим науковим редагуванням тексту професорами кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. З дозволу доктора Елізабет Твамлі, автора оригінальної програми, україномовна версія посібника розміщена в журналі та доступна для ознайомлення україномовній аудиторії. Програма містить 12 сесій. Із сесіями 1 – 4 можна ознайомитись у першій частині перекладеного посібника за посиланням . Із сесіями 5-8 можна ознайомитись у другій частині перекладеного посібника за посиланням. У цій частині української версії посібника представлені сесії 9 - 12 програми CogSMART. 9 сесія присвячена навчанню та пам’яті, є логічним продовженням 8 сесії. Учасники можуть бути ознайомлені з новими стратегіями запам’ятовування та потренувати їх під час групових завдань. 10 сесія присвячена вирішенню проблем та когнітивній гнучкості. Учасники зможуть ознайомитись зі стратегіями мозкового штурму та шестикроковим методом вирішення завдань. 11 сесія є логічним продовженням 10 сесії і також присвячена вирішенню проблем та когнітивній гнучкості. Учасники мають можливість ознайомитись із стратегіями вербалізації, тестуванням гіпотез та іншими навичками, які допомагатимуть у плануванні. 12 сесія є заключною, під час неї підбиваються підсумки роботи в рамках сесій CogSMART та обговорюються подальші перспективи та шляхи розвитку. Цей матеріал може бути корисним лікарям-психологам, ерготерапевтам, психотерапевтам та спеціалістам суміжних спеціальностей, які працюють з людьми з ЧМТ і проводять когнітивну реабілітацію чи когнітивний тренінг.