Гештальт-підхід до вирішення психосоматичних проблем - Костюченко, Олена (Психосоматична медицина та загальна практика, 2021)
Актуальність. Актуальність обумовлена потребою у впровадженні ефективних психотерапевтичних засобів у роботі з психосоматичними симптомами. Мета. Мета полягає у визначенні особливостей застосування гештальт-підходу до вирішення психосоматичних проблем. Методи дослідження. Методи дослідження: аналіз теоретичних і прикладних аспектів застосування гештальт-технік під час практичних занять зі студентами Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського на основі опитування, анкетування. Результати та їх обговорення. У традиціях гештальт-підходу визначено психосоматичний симптом, особливості його виявлення. Розроблено систему «проектних» і «діалогових» технік відповідно до основних гештальт-терапевтичних процедур для виявлення симптому, усвідомлення його ролі в житті, аналізу та психологічного супроводу у вирішенні психосоматичних проблем. Висновки. Обгрунтовано роль застосування гештальт-технік у роботі з психосоматичними симптомами і розладами, що сприятиме поліпшенню і посиленню здоров’я.