Вплив транскраніальної магнітної стимуляції на концентрацію BDNF, кортизолу, тиреотропного гормону та тироксину в сироватці крові хворих на розсіяний склероз - Малахов , Володимир; Гапонов, Петро (Психосоматична медицина та загальна практика, 2021)
Дизайн, контингент та методи дослідження. Дослідження було проведено на базі відділу аутоімунних та дегенеративних захворювань нервової системи, центр розсіяного склерозу ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМНУ». Результати були отримані при обстеженні 110 хворих на розсіяний склероз (73 жінок та 37 чоловіків). Діагноз був встановлений за критеріями McDonald et al.,2017. Всі пацієнти були розподілені на групу втручання, яким було застосовано курс рТМС і групу порівняння без застосування неінвазивної нейромодуляції. З метою неінвазивної нейромодуляції в процесі лікування та реабілітації була застосована рТМС. Курс лікування проводився на апараті MagVenture, MagPro X100 та 8-подібного індуктора (койла). В сироватці крові визначали концентрацію кортизолу, тиреотропного гормону (ТТГ), загального тироксину (Т4) та BDNF. Результати . Застосування ТМС не впливало значною мірою на показник вмісту кортизолу в сироватці крові хворих з прогресуючими типами РС, але мало позитивний вплив на ГГАС у хворих з ремітуючим типом . ТМС підвищувала концентрацію нейротрофіну BDNF в групі хворих з РТ РС, та менш виражено, але також достовірно – в групі ВПТ. ТМС призводило до підвищення рівня ТТГ в групі хворих з РТ РС, але не впливало на концентрацію загального тироксину в сироватці крові. Найбільш чутливим до впливів ТМС є ремітуючий тип захворювання. Висновок. Нейротрофіни і гормони відіграють велику роль в процесах ремієлінізації та нейропластичності. Застосування обраних параметрів рТМС чинить позитивний вплив на гіпоталамо-гіпофізарні системи регуляції функцій глюкокортикоїдних та тиреоїдних гормонів, а також на нейротрофічні процеси в ЦНС в умовах розвитку розсіяного склерозу. ТМС відкриває нові перспективи неінвазивної нейромодуляції у хворих на РС.