Синдром Герстмана у дорослої українки - Orlova, Nataliia; Shkliar , Mykhailo; Tarasov, Volodymyr (Психосоматична медицина та загальна практика, 2021)
Актуальність. Під час скринінгової фази дослідження ми спостерігали жінку середнього віку з рідкісним розладом, відомим як синдром Герстмана. Жінка показала усі чотири важливі нейропсихопатологічні симптоми, що описують це порушення. Методи. Для оцінки статусу жінки ми використовували фізичне, психіатричне, психопатологічне та неврологічне обстеження, інтерпретацію лабораторних тестів, ретроспективний аналіз історії хвороби та пошук літератури. Результати. 33-річна східноєвропійська жінка з України страждає на акалькулію з шесті років, цифрову агнозію, плутанину ліво-правої орієнтації та порушення письма. Вона протягом усього життя є праворукою, і хтось з її сім’ї страждав на психічні захворювання. Раніше її успішно лікували від тривоги та нав’язливостей. Вона не вживає жодних наркотиків та заперечує вживання або зловживання алкоголем. Жінка ніколи не курила сигарет. Фізичний огляд, клінічний аналіз крові, метаболічна панель, ендокринні тести знаходились у віковому діапазоні. КТ та МРТ були звічайними. Реоенцефалографія показала ознаки помірних змін венозного відтоку в каротидному басейні зліва. Ми виявили найважливіші психопатологічні та неврологічні ознаки під час обстеження психічного здоров’я. Під час оцінки жінка не змогла виконати прості арифметичні обчислення. Це найважливіший симптом, добре відомий як термін акалькулія. Також була присутня цифрова агнозія, як неможливість ідентифікувати або вказати на власні або чужі пальці. Крім того, у неї була дезорієнтація праворуч-ліворуч - нездатність розрізнити праву та ліву сторони, і легке порушення письма - зменшення здатності висловлювати думки письмово. Крім того, вона продемонструвала конструктивну апраксію, виконавши тест «намалюй годинник». Висновки. Нами виявлено рідкісний синдром в української жінки. Частота цього синдрому серед загальної популяції ще не відома. Ми виявили всі чотири симптоми тетради як результат загального ураження мозку з порушеннями навчання, але деякі симптоми були слабкими. Вважається, що деякі з них зменшуються у дорослих з часом.