Якість життя у пацієнтів з коморбідним перебігом ревматоїдного артриту та артеріальної гіпертензії - Pekhenko, Valentina; Alifer, Olha (Психосоматична медицина та загальна практика, 2017)
Актуальність. Велика увага приділяється коморбідним станам, які мають взаємно обтяжуючий перебіг, провокують загострення, перешкоджають настанню повноцінної ремісії, призводять до розвитку ускладнень тощо. Особливий вплив така патологія спричиняє на функціональні можливості організму, вона призводить до модифікації способу життя пацієнта та ініціює проблемність соціальної адаптації та погіршення якості життя. Методи і матеріали. Дослідження було проведено у 89 пацієнтів на ревматоїдний артрит та артеріальну гіпертензію, що були розділені на 3 групи і 20 практично здорових осіб. Порівняльну оцінку параметрів якості життя проводили за допомогою опитувальника SF-36. Результати. У всіх хворих на ревматоїдний артрит та артеріальну гіпертензію на початку дослідження виявлено зниження показників якості життя у порівнянні із практично здоровими особами. Під час дослідження виявлено, що якість життя пацієнтів залежить від ефективності лікування. Висновок. Показники ЯЖ у хворих на РА та АГ можуть бути використані в якості оцінки ефективності проведеної терапії.