Нефармакологічні методи корекції когнітивних функцій: сучасний стан проблеми та власний досвід застосування у пацієнтів із епілепсією - Коростій, Володимир; Блажіна , Ірина (Психосоматична медицина та загальна практика, 2021)
Актуальність. Найпоширенішими психічними станами при епілепсії є депресія, тривога, поведінкові, психотичні розлади та когнітивні розлади, які можуть бути спричинені також судомними нападами. Метою дослідження було дослідження когнітивних та афективних порушень у хворих на епілепсію та методів нефармакологічної корекції, оскільки когнітивні порушення та афективні розлади мають значний вплив на функціонування пацієнтів, їх соціалізацію та рівень інвалідності. Матеріали та методи. Ми вивчали особливості клінічних та психопатологічних проявів у хворих на епілепсію. Дослідження охопило 100 пацієнтів (47 чоловіків та 53 жінки), які знаходились у стаціонарній лікуванні. Були використані наступні методи психодіагностики: психодіагностична шкала оцінки когнітивних функцій Торонто TorCA, тест з 10 слів Лурії, тест MOCA, тест Мюнстерберга, тест Mini-Mult, шкала якості життя, шкала депресії та тривоги Гамільтона. Ми застосовували немедикаментозні методи реабілітації для корекції когнітивних порушень у пацієнтів з деменцією легкої та середньої тяжкості. Під час пандемії COVID-19 пацієнти отримали доступ до онлайн версії когнітивних тренувань, що є актуальним під час карантинних обмежень. На даний час група пацієнтів тренується дистанційно. Результати. В результаті дослідження виявлено: 88% пацієнтів мали зниження пам’яті, у 38% спостерігались симптоми депресії, у 28% виявлено легку ситуативну або невротичну депресію, у 8% - середню депресію, 2% пацієнтів мали важку депресію. У 20% обстежених спостерігалась виражена тривога, у 16% виявлено симптоми тривоги. Середній показник якості життя серед усіх обстежених становив 67,5 зі 100. Висновки. Результати проведених досліджень вказують на необхідність подальшого вивчення особливостей коморбідної патології при епілепсії та розробки та впровадження нефармакологічних методів лікування епілепсії. Існує потреба у подальшому вивченні ефективності когнітивних тренувань у хворих на епілепсію.