Особливості формування патологічного потягу до азартних ігор в залежності від алекситимії, в умовах стресогенності пандемії COVID-19 - Salnikova, Alina; Чабан, Олег (Психосоматична медицина та загальна практика, 2020)
Актуальність. Пандемія COVID-19 може посилити проблеми з психічним здоров’ям серед населення в цілому, включаючи зростання залученості до адиктивної поведінки. Останні спостереження, свідчать про те, що поточна криза і його наслідки можуть посилити проблеми з азартними іграми. Існує низка англомовних досліджень з фундаментальним аналізом накопичених знань стосовно факторів причини виникнення патологічного потягу до азартних ігор та проблем пов’язаних із стресогенністю, проте аналізу накопиченого за останні роки даних вітчизняної наукової літератури, яка стосується цієї проблеми, ще не було зроблено. Чітке усвідомлення взаємозв’язку між алекситимією та патологічним потягом до азартних ігор в умовах стресогенності пандемії COVID-19 постає необхідною умовою для подальших досліджень щодо розробки нових підходів до терапії. Потрібні поради та рекомендації для широкої громадськості та для професіоналів. Важливі національні або місцеві посилання на інформацію про варіанти лікування і підтримки, в тому числі ті, які можуть здійснюватися віддалено. Мета. Визначити сучасний стан аналізу особливостей формування патологічного потягу до азартних ігор в залежності від алекситимії, систематизувати отримані дані та порівняти інформацію представленої в українській та зарубіжній науковій літературі по цьому питанню за останні роки. Матеріали та методи. Було проведено якісний та кількісний контент-аналіз наукової україномовної та англомовної літератури, опублікованої до 2019 рр., в якій викладено різні погляди на особливості формування патологічного потягу до азартних ігор в залежності від алекситимії. Пошук відбувався із використанням баз даних PubMed, Web of Science та Scopus. Для аналізу поглядів світових дослідників щодо питання особливостей формування патологічного потягу до азартних ігор в залежності від алекситимії було вирішено включити лише оглядові статті, концепт-аналізи, мета-аналізи, систематичні огляди, опубліковані англійською мовою, представлені в науковій літературі. Усі дослідження оцінювали алекситимію за шкалою TAS -Торонтська шкала алекситимії, тоді як потяг до азартних ігор оцінювали переважно за допомогою шкали SOGS - South Oaks Gambling Screen. Висновки. Дані, виявлені в результаті цього огляду, свідчать про те, що алекситимія повинна враховуватися при клінічній оцінці потягу до азартних ігор. Оскільки було встановлено, що алекситимія позитивно реагує на психологічні втручання, а проблеми з азартними іграми також можуть бути ефективно зменшені за допомогою декількох стратегій допомоги, оцінка алекситимії у цих суб’єктів може допомогти у плануванні більш ефективних індивідуальних протоколів лікування. Ігроманам може бути корисно зосередитись на визнанні та осмисленні власних емоційних станів та на розробці більш адаптивних способів управління своїми почуттями.