Формування здорової корпоративної культури в медичній організації - Науменко, Галина (Психосоматична медицина та загальна практика, 2020)
Система охорони здоров’я являється складним соціально-економічним механізмом, який покликано забезпечити реалізацію найважливішого соціального принципу - збереження та покращення здоров’я населення, забезпечення висококваліфікованої лікувально-профілактичної допомоги. Не варто забувати, що організації Охорони Здоров’я мають двох стейкхолдерів: лікарів та пацієнтів (внутрішній та зовнішній клієнт). Найчасіше увага приділяється лише пацієнтам, але варто починати з формування прихильності медичних працівників до робочої організації, створювати позитивний імідж. На жаль, часто імідж організації формується стихійно. Причиною цього є не тільки не бажання керівників займатися цією проблемою, але і відсутність досвіду і знань в області формування іміджу і корпоративної культури (КК) організації. Культура невловима, але при цьому її вплив легко простежується в повсякденній поведінці співробітників будь-якого рівня. Визначення цілей, постановка завдань, вироблення моделей поведінки та відношення на роботі і власне сама активність всередині організації опосередковані її ідеологією. Елементи культури відображені в офіційному баченні медичного закладу, і таким чином, стають доступними для зовнішнього оточення - пацієнтів, партнерів, конкурентів і суспільства в цілому. Створена здорова корпоративна культура є важливим інструментом управління, створює сильні конкурентні переваги, підвищує соціальну відповідальність медичних організацій перед суспільством і пацієнтами, покращує якість медичної діяльності. Наявність корпоративної культури, системи цінностей і моделей поведінки дозволяє поліпшити процеси стратегічного розвитку, внутрішньої комунікації, єдності і згуртованості команди, скоротити плинність кадрів в організації. Система безперервної професійної освіти лікарів та керівникіа закладів охорони здоров’я повинна передбачати реалізацію освітніх програм в області формування і розвитку корпоративної культури медичних організацій.