Оцінка викликаних потенціалів мозку у хворих із симптомами астенії і тривоги та парціальною втратою зору - Abdryakhimova, Tsira; Abdryakhimov, Rostislav; Snegir, Andriy; Kleban, Katherine (Психосоматична медицина та загальна практика, 2017)
Актуальність. Втрата зору, навіть часткова, особливо в зрілому віці, супроводжується емоційними, мотиваційними і соціальними наслідками, які безпосередньо впливають на психофізіологічний стан самої людини, його комунікації в суспільстві і, часто, соціальний статус суб’єкта. Методи та матеріали. З групи хворих-добровольців з частковою втратою зору (n=15, всі чоловіки) травматичного генезу, були сформовані групи для проведення нейрофізіологічних досліджень. Пізніше, дві групи були сформовані з групи обстежених: с симптомами астенії і тривоги. В групу астенії була включені пацієнти з клінічним переважанням астенії, у яких були виявлені астено-депресивні і астено-іпохондричні синдроми. Групу контрою склали 20 пацієнтів (чоловіки), які відповідали за віком обстежуваним групам та не мали психічних порушень. Результати. В результаті дослідження були виявлені унікальні електрофізіологічні маркери астенічних і тривожних груп. Для групи астенії, це був показник корректностіі сенсомоторної реакції, а також амплітуд компонентів: P1, N1, P2, N2. Для групи астенії показники були: латентний період Р1, інтервали p1n1 і N2P3, амплітуда коливання p1n1. Показники ERP, властиві для обох груп, також були визначені; вони статистично достовірно диференціювати їх від групи порівняння. У статті обговорюються нейрофізіологічні механізми, що лежать в основі зміни мозкової активності у пацієнтів з непсихотическими психічними розладами з частковою втратою зору травматичного генезу з переважанням астенічних і тривожних проявів. Висновок. Враховуючи помічені відмінності можна зробити висновок про наявність специфічних змін у передніх та верхніх ділянках скроневої кори головного мозку, гіпокампі та інших ділянках, задіяних у підтримці активної уваги та пізньої когнітивної обробки інформації у пацієнтів із тривожними та астенічними проявами.