Психологічне підгрунтя внутрішньої картини хвороби у хворих на розсіяний склероз - Сімоненко, Григорій (Психосоматична медицина та загальна практика, 2019)
Даний текст є тезами Науково-практичної конференції «Психосоматична медицина: наука і практика». Описане нижче присвячено психологічному підгрунтю внутрішньої картини хвороби у хворих на розсіяний склероз. Внутрішня картина хвороби базується на численних психологічних показниках, балансу взаємодії усвідомлених та неусвідомлюваних процесів. Несвідомі процеси розуміються часто як механізми захисту, що впливають на адаптивні можливості хворих. Внутрішня картина хвороби у хворих на розсіяний склероз обумовлена когнітивними, мнестичними та емоційними розладами. При цьому переважають загальна втомлюваність, депресивні та тривожні порушення, зниження короткочасної пам’яті, в той час як відчуття страху не є характерним. Переважає дезадаптивний тип відношення до хвороби, який корелює з величиною і кількістю вогнищ демієлінізації у головному мозку.