Поширеність рухових порушень та повторюваних рухів серед дітей з розладами аутистичного спектра та тикозними розладами - Dubovyk, Kostiantyn (Психосоматична медицина та загальна практика, 2018)
Мета. Діти з розладами аутистичного спектра (РАС) мають труднощі в розвитку імітації, дужої та дрібної моторики, зорово-моторної координації та мовних навичок. Тикозні розлади, інтелектуальний дефіцит, повторювальна поведінка та рухи часто пов’язані з РАС. Мета дослідження – виявити зв’язок між тикозними розладами та специфічними порушеннями розвитку: рухові навички, мовлення, пізнавальні функції у дітей з РАС. Методи. Було рандомізовано 79 дітей у віці 4-6 років з РАС, з них 38 дітей мали коморбідні тикозні розлади (ТД). Для діагностики РАС були використані діагностичні критерії МКХ-10, напівструктуроване діагностичне інтерв’ю для аутизму (ADI-R), напівструктуровані оцінку аутистичної поведінки (ADOS). Розвиток рухових навичок, мовної та пізнавальної функції оцінювали за допомогою психо-педагогічного профілю (PEP-R). Для діагностики супутніх психічних розладів використовувави оцінку розвитку та благополуччя (DAWBA). Для оцінки тикозних розладів застосовували Єльську шкалу для оцінки тиків (YGTSS). Результати. У дітей з РАС і коморбідними ТР відзначено затримку формування навичок дужої моторики у порівнянні з контрольною групою за PEP-R. Було також відзначено затримку у формуванні навичок рецептивної мови та дужої моторики відповідно до результатів оцінки за допомогою Vineland-II.